CALENDAR

Semne bune
2007-06-28 15:13:00

Radu Paraschivescu - Movioleta

Doar imprudenţii sau optimiştii incurabili ar putea vorbi deja de o cristalizare a ideii de joc gîndite de Dusan Uhrin Jr. Schimbarea se simte, dar impactul ei se va mai lăsa aşteptat. Să nu ne mirăm, aşa a fost întotdeauna peste tot. Nici măcar terapia de şoc nu produce rezultate fulgerătoare.

Deocamdată să constatăm că primele semne bune au apărut. Şi nu sporadic, ci din mai multe direcţii. De pildă, Gheorghe Chivorchian nu mai face parte din Comitetul Executiv al FRF, fapt pe care îmi permit să nu-l consider un eşec, ci un succes. Norul de bănuieli care începuse să planeze asupra lui Poli se împrăştie astfel, cu tot alaiul de toxine care fuseseră deja puse în circulaţie. Poli rămîne în afara caruselului tranzacţionist care a schingiuit fotbalul nostru, răpindu-i demnitatea şi falsificîndu-i sensurile. La rîndul lui, tapajul făcut de Zambon începe să-şi piardă din stridenţă, ceea ce iarăşi e un lucru bun.

Însă adevăratele semne încurajatoare vin dinspre echipă. Poli începe să scape de
jucătorii plafonaţi sau robiţi de nostalgia faţă de foştii antrenori, de oamenii cu grad de implicare redus şi pretenţii mici de la propria persoană. Olah şi Caramarin deschid lista, nu-i exclus ca Pleşan s-o închidă. La mijloc, Mehmedovici, Matei şi Gluscevici, fotbalişti baraţi de o combinaţie nefericită de inadaptare şi ghinion. Singurul regret al tribunei rămîne despărţirea de Emeghara, ceea ce îngreunează misiunea lui Dancia, omul fixat de Uhrin în locul lui. Tot un semn bun e dubla lui Torje din jocul cu Ujpest, însoţită de creditul pe care i-l face antrenorul şi de noul rol pe care dă impresia că vrea să i-l atribuie.

În fine, e reconfortant să citeşti relatarea golurilor lui Poli din amicalul cu Zilina: Ganea din pasa lui Vrsic şi Apetrei din pasa lui Aliuţă. Noii-veniţi încep să iasă la rampă, iar asta bucură. Dusan Uhrin Jr nu se manifestă euforic şi nu se crede eroul civilizator al lui Poli, dar simte că e pe drumul bun. Îndrăznim s-o simţim şi noi.