CALENDAR

Prin hăţişul de simboluri
2007-06-14 17:26:00

Radu Paraschivescu - Movioleta

Mîine Dusan Uhrin Jr e prezentat oficial ca noul antrenor al lui Poli (sau cum se va numi echipa). Cunoaştem decorul. L-am văzut de atîtea ori, încît îl ştim pe dinafară: eşarfa cu "La Timişoara nu se discută, se iubeşte", numele sponsorilor pe fundal, prezenţa directorului sportiv şi a ofiţerului de presă. Filmul a rulat des şi nu mai face săli pline. De ce? Fiindcă afişul a fost mincinos, iar superproducţia promisă la intrare s-a dovedit o şarlatanie de doi bani şi şapte sonde. De la fiecare antrenor Timişoara a aşteptat ceva, dresată pentru solidaritate corală, investiţie afectivă şi răbdare. Pe rînd, Olăroiu, Hagi, Cîrţu, Artimon şi Velcea au fost aduşi mai degrabă să simbolizeze ceva decît să facă ceva.

Amintiţi-vă. Olăroiu avea mentalitate de învingător şi o arătase la FC Naţional, Hagi fusese abonat de presă la toate superlativele din fotbal, Cîrţu era ultimul antrenor care cîştigase campionatul cu o echipă din afara Capitalei şi aşa mai departe.

Cu Dusan Uhrin Jr, Poli o ia (am uitat a cîta oară) de la capăt. El vine de la o echipă care a deşurubat cîteva statui de pe soclu. Privit iniţial drept fiul tatălui său, Uhrin s-a răzvrătit împotriva acestei etichete şi a suit de unul singur. A luat o echipă de anonimi, Mlada Boleslav, şi a tăvălit-o pe Olympique Marseille în UEFA. A transformat o ceată de plafonaţi în comando cu pretenţii europene. A impus un joc aerisit, rapid, pe poartă, aşa cum a arătat şi în meciul de la Bucureşti împotriva Rapidului. Ce îşi propune Uhrin la Timişoara? Să înceapă un proiect asemănător. De aceea, cred că trebuie lăsat în pace.

Nu-l împingeţi să se clasicizeze în ipostaza de simbol. Nu-l bateţi la cap cu lucruri pe care nu le pricepe (palmares, culori etc) şi scutiţi-l de zvonurile infantile (vine Codrea, ba nu, vine Contra, ba nu, vine Zicu, ba nu, de fapt vin 3-4 rapidişti). Daţi-i timp şi va da rezultate, dintre care primul ar putea fi fotbalul adevărat, care în ultima vreme a ocolit Timişoara.