CALENDAR

Prim-plan
2007-06-21 15:42:00

MOVIOLETA
de Radu Paraschivescu

Ziarele se ocupă de Poli vestind despărţiri bine-venite (Olah) sau regretabile (Emeghara). Aceleaşi ziare se fac ecoul ultimei neghiobii a lui Marian Iancu - metafora coclită a generaţiei de platină - şi pun pe tapet nume despre care deocamdată bănuim mai mult decît cunoaştem (Apetrei, Vrsici etc). Lucrurile care merită să fie discutate vin însă de la Debrecen, unde Poli munceşte de o săptămînă sub coordonarea lui Dusan Uhrin. Se arată cîteva semne promiţătoare.

Primul: Uhrin ţine să pronunţe comenzile elementare în română. Al doilea: dintre toate fotografiile de la antrenamente trimise de corespondenţi în ţară, doar într-una nu se vede mingea. Al treilea: Uhrin pare să ţeasă pînza unei complicităţi mature cu Ganea. Interesant. Ce ne spun aceste trei indicii presărate pe distanţa a cîteva rînduri de ziar? Că Uhrin are cel puţin la fel de multă şcoală a pedagogiei, cît a fotbalului. Ceea ce pentru Timişoara e ca o ploaie de vară în toiul arşiţei.


Conceptualizate fără ifos şi savantlîc, indiciile înseamnă autoritate în faţa echipei,
orientarea creativă a jocului spre poarta adversarului şi diplomaţie. Uhrin are ascunsă în buzunar mănuşa de catifea pe care şi-o va trage cînd va fi nevoie pe mîna de fier. Deocamdată, el îşi anunţă intenţia de a controla direct felul cum se mişcă jucătorii ("Eu le dau comenzile principale, nu translatorul") şi de a-şi asuma răspunderea tuturor deciziilor. Uhrin ştie, probabil, că, pînă şi un cerebral ca Boloni, a avut necazuri cu Ganea şi de aceea vrea să şi-l transforme în aliat, avînd totuşi grijă ca apropierea să nu fie luată drept favoritism.

Acest ceh tînăr şi liniştit, care aduce cu Ovidiu Moldovan (nu Ovidiu Iuliu, celălalt), are multe de oferit: noutăţi, poate surprize şi - de ce nu? - revelaţii. Deocamdată profilul lui sugerează echilibru, competenţă, tact şi un soi de încăpăţînare utilă. Adunate, calităţile sale ar însemna valoarea pe care Timişoara o invocă de trei ani, fără să fi primit deocamdată nimic pe măsura aşteptărilor.