CALENDAR

Pe lîngă porţia de vise
2007-10-05 15:24:00

RADU PARASCHIVESCU - MOVIOLETA

Un onirism vesel, dacă admiteţi contradicţia în termeni, a pus stăpînire pe Poli şi domneşte cu sîrg. De la patron la titulari şi de la preşedintele executiv la rezerve, toată lumea se simte bine pe podium şi declară că nu s-ar mai da jos.
Enclava lucidă rămîne antrenorul, omul care ştie că euforia de azi n-ar fi fost posibilă fără două finaluri de meci în care au intervenit laolaltă şansa, inspiraţia şi hazardul. Dusan Uhrin Jr. n-a uitat convulsiile de la Mioveni şi frustrarea din jocul cu Gloria. Tocmai de aceea deplasarea de la Cluj trebuie privită circumspect. Ar fi păgubos să credităm fotbalul inerţial şi să conchidem că dacă am remizat în deplasare cu locul 1, o să batem negreşit locul 18. Regula urbei ospitaliere nu funcţionează în fotbalul serios. Universitatea se situează în antonimie deplină cu CFR, dar asta nu înseamnă că pe Poli o aşteaptă o promenadă cu muzică de fanfară, miros de levănţică şi un adversar cu gîtul pe butuc.
Prin urmare, pe lîngă porţia de vise, Poli are nevoie de responsabilizare. Personal, nu mă preocupă atît revederea cu Olah şi Coman, cît mai ales gesturile necugetate şi derapajele pe miriştea nesăbuinţei. Iar aici revăd minutul 71 al ultimelor două meciuri ale lui Poli, întunecate de neregulile lui Gabriel Torje. Să ne înţelegem. Am scris de cîteva ori despre Torje, spunînd de fiecare dată acelaşi lucru: că văd în el una dintre cele mai limpezi deschideri spre viitor ale lui Poli. Numai că un arbitru serios l-ar fi eliminat şi la Mioveni, şi etapa trecută. Torje are alibiul elanului necenzurat, al poftei de afirmare şi al sîngelui năvalnic. însă cineva trebuie să-l ordoneze. Poli are nevoie de o zvîrlugă isteaţă, nu de un castrator cu bocanci. Torje ştie mult fotbal şi are totul de arătat. Dar n-o va face dacă va despica testicule cu cramponul şi îşi va opera de stomac adversarii prin tricou. Ultimele lui faulturi n-au avut legătură cu "grinta" italienilor, ci doar cu chirurgia alternativă prin care alţi colegi de-ai lui de la mijloc şi-au construit o reputaţie nedorită în Liga I.