CALENDAR

Onoare atacului
2007-09-13 16:39:00

Radu Paraschivescu - Movioleta
Cine a spus în premieră că „apărarea cea mai bună e atacul” a cotizat la fondul de calambururi din vistieria sportului. La refolosire expresia s-a tocit, a devenit clişeu şi a început să sune antipatic. Iată însă că filozofia de joc a lui Dusan Uhrin Junior la Timişoara culege primele roade. Nu sunt coincidenţe, ci date care impun un adevăr.

Agresivitatea de care vorbea Uhrin acum două luni nu înseamnă cartonaşe roşii şi oase frînte, ci orientarea jocului spre poartă, iureş şi goluri. Dovezi? Cum să nu. Poli are (la egalitate cu alte trei combatante) cea mai bună producţie de atac din Liga I. La Arad ea a bătut în condiţiile în care a jucat fără apărare. Iar convocările pentru meciurile la diverse echipe naţionale din cursul săptămînii au fost trimise - cu o excepţie - unor jucători de profil ofensiv. Mai mult, singurul dintre cei vizaţi care nu a jucat, Marius Popa, vine din spatele apărării.

În aceste condiţii, dubla lui Torje de la tineret încununează nu doar munca lui Săndoi, ci şi efortul de regîndire a jocului lui Poli. Torje încă nu e titular la Timişoara, însă are în buzunar atuul care la un moment dat îl va impune. Iar acest atu e atacul fără jumătăţi de măsură, fixarea azimutului în funcţie de poarta adversă şi căutarea scurtăturii. Torje a marcat de două ori la Rîmnicu-Vîlcea, Bucur tot de două ori la Arad, în şocul orgoliilor. Să nu credem că avem de-a face cu întîmplări fără explicaţii. Elementul care a adus aceste succese personale e de fapt modificarea de sistem asumată şi operată de Uhrin.

De aici pleacă totul, inclusiv prospeţimea mentală a fotbaliştilor lui Poli. Invitaţia la agresivitate în joc se vede pe tabelă, nu la infirmerie. E lucrul pe care Poli n-are voie să-l uite sîmbătă, cînd va avea de jucat cu o formaţie asamblată, în linii mari, pe aceleaşi principii. Anul trecut, Poli-Vaslui era un meci de privit în lipsă de altceva mai bun. Acum ne pregătim de o reverenţă deasupra căreia stau cele două cuvinte din titlu.