CALENDAR

O chestiune deloc simbolică
2007-07-04 16:47:00

RADU PARASCHIVESCU - Movioleta

Pe la colţuri se şopteşte de interesul Stelei pentru Torje. Zvonistica e la datorie, gata să confecţioneze subiecte şi să înfierbînte minţi. Mai ales acum, cînd nu se joacă pentru clasament, fiecare declaraţie se interpretează şi fiecare cuvînt provoacă. Torje la Steaua? Alarmiştii au reacţionat urgent: Păi nu Hagi l-a descoperit? N-a plecat şi Emeghara? N-a întins-o şi Nicoliţă acum doi ani, cînd ne crăpa buza după un Forrest Gump de flanc? Să nu ne inflamăm, mai ales acum, în miezul vipiei.

Marian Iancu a contracarat în registrul persiflării eventualele tentative de racolare şi a pretins băşcălios sume astronomice nu doar pentru Torje, ci şi pentru McKain (corect) sau Pleşan (discutabil). Cu acelaşi prilej, domnul Iancu a mai spus ceva. O banalitate, dar totodată un lucru care invită la discuţie. "Torje este un simbol al Politehnicii", a glăsuit dumnealui, negîndindu-se că vorbele sale ar putea trezi curiozităţi.


Iată două dintre ele. Prima: dacă Gabriel Torje este "un simbol", care sînt celelalte (evident, din rîndul fotbaliştilor actuali)? Sigur, asta poate fi o formă de căutare a nodului în papura semanticii. Însă cea care nu-mi dă pace este a doua curiozitate. O pun pe hîrtie, adresîndu-mă îndeosebi spectatorilor tineri: puteţi aminti un alt simbol fotbalistic al lui Poli?


E comod să recirculi expresii osificate gen "legendă vie" sau "jucător emblematic", dar ia căzniţi-vă să numiţi un jucător care să merite cu adevărat statutul de simbol. Păltinişanu? Da, dar cîrcotaşii ţin minte că a venit de la juniorii lui Dinamo. Rotariu? Sigur, dar l-a luat Steaua şi a plecat cu el sub braţ imediat după ce-a cîştigat Cupa Campionilor. Giuchici? Posibil, dar a jucat prea puţin pentru un talent atît de mare. Simbol al unei echipe e fotbalistul capabil de identificarea pînă la suprapunere cu echipa lîngă care s-a născut şi căreia i s-a livrat – Dobrin pentru FC Argeş, Balaci pentru U Craiova, Boloni pentru ASA Tîrgu-Mureş etc. Vreţi să pariaţi pe Torje? Şi eu, dar haideţi să-l ajutăm să-şi coasă blazonul.