CALENDAR

Llego el gran dia
2007-05-26 16:01:00

Radu Paraschivescu - Movioleta

Au nevoie de traducere doar izolaţii sau tinerii care n-au zăbovit cu gîndul în Argentina anului 1978, înaintea finalei de Cupă Mondială cu Olanda. Llego el gran dia, adică "A sosit ziua cea mare".

Poli primeşte Rapidul în Cupă după un sezon îmbrîncit în buza falimentului. Ea a ratat tot ce se putea rata şi a făcut cîteva descoperiri care contrazic logica imediată: că interimatul e durabil, că lenea se confundă cu talentul speculativ, că tinerii trebuie lăsaţi să îmbătrînească înainte de-a li se fructifica tinereţea şi că binele te face să te simţi rău. Străvezie până la mediocritate în campionat, Poli a coborît cu pas sigur de la euforie la plictis, cu un popas în salonul unde se clocesc proteste, se crestează răni în inima publicului şi se vopsesc lozinci şfichiuitoare. Nimic nu i-a curentat apatia, nici o implorare n-a convins-o să evadeze din colivia unde lîncezea, toropită de cafard şi plină de bani. Altfel spus, Poli şi-a ţesut într-un an sistemul pe care e chemată să-l dizolve într-un meci.


Ziarele semnalează scăpărătoare manevre de imagine. Autobuzele (o ştiam de mult) sînt în alb-violet. Minunat. A apărut în fine şi îngheţata în aceleaşi culori. Splendid. Vom avea artificii, spectacol şi vuiet. Impresionant. Lipseşte un singur element, neglijat ca de obicei cînd privilegiem aparenţa în dauna esenţei. Lipseşte fotbalul. Să-l atragem în curtea lui Poli şi să-l ţinem lîngă noi o oră-două, pentru ca lucrurile să nu-şi piardă sensul şi direcţia. Poli - Rapid nu înseamnă (doar) reabilitare, fast pirotehnic şi bere de la sponsor.
După cum Poli - Rapid n-are voie să fie doar bocancul pus pe tibie pentru valorificarea ultimei şanse de a prinde Cupa UEFA. Vrem doar o victorie, indiferent de scor, mijloace şi arbitraj? Ar fi trist. Poli e datoare să le confirme celor care o cîntă butada lui Picasso: "Arta e minciuna prin care descoperim adevărul". Adică să ni se livreze cu sufletul pe tava gazonului, recunoscătoare pentru că ia parte la un ritual străvechi, puternică, strînsă în jurul unei idei şi devotată.