CALENDAR

Dincolo de festivism
2007-07-19 19:10:00

RADU PARASCHIVESCU - Movioleta

Probabil că Dusan Uhrin nu-şi doreşte doar o baie de popularitate la meciul cu Fiorentina. Asta deşi e tentant şi facil să faci din meciul de duminică un spectacol vesperal în care forma surclasează fondul. Nimic mai simplu decît speculaţiile pe tema comuniunii cromatice a lui Poli cu Fiorentina. Nimic mai la îndemînă decît recircularea refrenelor compuse în jurul lui Mutu, ambasadorul conjunctural, exact ca acum doi ani, al fotbalului nostru în Italia.

Ei bine, iertat să fiu, dar aplecarea inerţială spre coloratură, mondenitate şi happening nocturn face parte din felul nostru lejer de-a ne sustrage din faţa mizelor autentice. De-a pune accentul pe furorul festivist, pe show, pe epatarea martorilor oculari şi umilirea rivalilor din judeţul de alături. Or, Poli-Fiorentina din 2007 nu trebuie aşezat în siajul lui Poli-Juventus din 2005. Dimpotrivă. E primul meci de clasă pe care Poli îl abordează cu un antrenor străin, exigent şi decis. E primul test autentic după o serie de experienţe falsificate.


Dacă Poli va ignora valoarea testului şi se va mulţumi să cotizeze cuminte la succesul artistic al întîmplării, vom rata împreună un prilej de evaluare. Sigur, un nou 2-2 pe tabelă, cu momente de suspans regizat şi finalul decis la cabine n-ar indispune din cale-afară asistenţa venită pentru Frey şi Donadel, pentru Jorgensen şi Pazzini, pentru Liverani şi Montolivo. însă la o analiză atentă am constata că tocmai am mai parcurs un exerciţiu din ceea ce englezul numeşte "going through the motions". Adică nu tocmai furatul căciulii, dar pe aproape.

Ce vrem de la Poli-Fiorentina, un "amichevole" afabil, cu temenele surîzătoare şi un dineu prelungit pînă spre dimineaţă? Sau un meci adevărat, fără durităţi dar cu îndîrjiri, fără oase frînte dar cu sufletul aşezat pe iarba din care vin extazul şi deziluzia? E de sperat că Dusan Uhrin ştie răspunsul şi că va avea în faţa cui să-l rostească. E foarte cald în Romînia, adevărat, dar Uhrin merită din partea noastră efortul unei sticle cu apă şi al unei batiste ude.