CALENDAR

O istorie alb violeta
2006-09-30 17:15:00

Cateva repere istorice in legatura cu orasul Timisoara – Universitatea Politehnica si Fotbalul in Timisoara.

- 1212 – Prima atestare “Castrum Temesiense
- 1316 – 1352 – Resedinta Regala: Carol Robert de Anjou. Se construieste Palatul Regal, ulterior castel al lui Ioan Corvin de Hunedoara (actualul Muzeu al Banatului).
- 1552 – Cetatea este cucerita de otomani
- 1716 – Printul Eugen de Savoya elibereaza Timisoara si o anexeaza Austriei. Contele Mercy reface Cetatea, punand bazele orasului modern.
- 1723 – 1765 – Este construita noua cetate stelata tip Vauban. Colonizare germana. Lucrari de sistematizare.
- 1781 – Timisoara devine “oras liber regesc”
- 1857 – In Banat au fost inaugurate primele linii de cale ferata din Romania: Oravita – Anina si Timisoara - Jimbolia
- 1884 – Timisoara – primul oras cu strazi iluminate electric
- 1899, 25 ianuarie – Terenul Velocitas din Timisoara gazduieste primul meci de fotbal de pe teritoriul Romaniei (actuale)
organizat de Liceul Piarist.
- 1902 – Ia fiinta Fotbal Club Timisoara – ulterior CAT, primul club de fotbal din Romania
- 1910 – Se infiinteaza Chinezul CS Timisoara care treptat se impune si in perioada 1921 – 1927 devine de 6 ori consecutiv campioana Romaniei.
- 1919 – Unirea Timisoarei si Banatului cu Romania
- 1290, 15 noiembrie – Infiintarea Scolii Politehnice Timisoara
- 1921, 4 decembrie – Infiintarea Societatii Sportive Politehnica Timisoara
- 1989 – Incepe la Timisoara Revolutia anticomunista. Timisoara devine primul oras liber din Romania.

O istorie zbuciumata

Fotbal Club Universitar Politehnica Timisoara este la momentul actual singura reprezentanta a Timisoarei în prima liga a fotbalului românesc si totodata cea mai iubita echipa de fotbal din Banat. De-a lungul vremii, alb-violetii au jucat de sase ori finala Cupei României, pe care au câstigat-o de doua ori în 1958 si 1980, iar cea mai buna clasare a lui Poli în Liga 1 (fosta Divizia A) este pozitia a treia (de cinci ori).

Infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara, la 15 noiembrie 1920, prin Decretul semnat de Regele Romaniei Ferdinand I, a insemnat incununarea stradaniilor celor mai luminate minti de pe aceste meleaguri si ridicarea orasului de pe Bega la rangul de CIVITAS ACADEMICA. In paralel cu pregatirea profesionala inca din toamna anului 1920 au existat preocupari si pentru activitatea sportiva a studentilor. S-a avansat ideea construirii unui club universitar, sau a unei societati sportive, idee sustinuta de insusi profesorul Traian Lalescu – primul director al Scolii Politehnice.Discutii cu privire la infiintare au avut loc la restaurantul Palace, la care printre altii au participat si Victor Vlad, Ioan Zaganescu, Barbat, Petric, Rosca si Vancu ... Dupa luni de framantari s-a organizat si s-a pregatit o echipa de fotbal formata la inceput numai din studenti. Echipa de fotbal “Poli” a activat cu incepere din anul 1921 in Campionatul districtual Categoria a II-a alaturi de echipele Patria, Progresul, Dura si altele.Desi activitatea sportiva a studentilor a demarat in anul 1920/1921 si s-a conturat in primavara anului 1921, Societatea Sportiva Politehnica s-a constituit statutar la data de 04 decembrie 1921.In anul 1924 Poli promoveaza in campionatul districtual categoria I dupa meciul de baraj cu Kadima castigat de studenti cu 2 – 0.

Pana in anul 1928 studentii au jucat pe terenul Patria si au fost antrenati din simpatie, pe gratis, de antrenorul italian Carnelli.
Din 1928 studentii vor avea propria lor arena, Stiinta. In anul 1936 Poli activeaza in Divizia C, in 1941 in Divizia B iar in 1948 realizeaza visul mult dorit: promovarea in Divizia A. Iata eroii care au realizat performanta: Corbus, Pacurariu, Mazare, Mioc, Popescu, Marcu, Andreescu, Meghie, Iovan, Radulescu, Dee, Morja, Chioreanu, Francescovici si Baciu , condusi de antrenorul V. Carte.

De atunci Poli, osciland intre A si B a reusit sa castige Cupa Romaniei de 2 ori (1958 si 1980), sa fie finalista a Cupei Romaniei de 4 ori (1974, 1981, 1983, 1992) si sa castige locul III in Divizia A de 5 ori (1950, 1956, 1957/58, 1962/63, 1977/78).

Inlocuieste Chinezul si Ripensia in inimile suporterilor banateni

Echipa studenteasca fondata odata cu crearea Universitatii Politehnice de Traian Lalescu în 1921, a stat în conul de umbra al marilor echipe ale orasului din perioada interbelica, Ripensia si Chinezul. Dupa razboi însa, Poli a preluat stafeta fotbalului timisorean, dar nu a reusit la nici un moment dat sa egaleze rezultatele obtinute de cele doua mari echipe ale Timisoarei înaintea perioadei comuniste. Cu toate acestea, Poli devine cea mai iubita echipa a Banatului, din toate timpurile. Având de suferit din cauza regimului dictatorial si deservind echipele centrale cu jucatori, în mod silit, echipa emblema a Timisoarei a oscilat adesea între primele doua esaloane. În ciuda câtorva prezente sporadice în cupele europene si a eliminarii unor cluburi precum Celtic Glasgow si Atletico Madrid, Poli nu a reusit sa câstige niciodata campionatul României.

Inceputul unei noi ere la Timisoara

La câtiva ani dupa caderea comunismului a urmat si decaderea echipei, în principal datorita scindarii de universitate. Noii patroni ai vremii au dus echipa ce reusea un egal în 1991 cu Real Madrid în doar patru ani pe drumurile diviziei secunde.

Acolo, echipa timisoreana nu a reusit sa razbeasca mai multe sezoane la rând, iar daca Anton Dobos nu ar fi adus o echipa de divizia A la Timisoara, cea mai iubita echipa din Banat s-ar fi zbatut în continuare în ligiile inferioare.

Revenirea în Divizia A a fost urmata la scurt timp de venirea unui sponsor puternic, în persoana actualului presedinte al clubului Marian Iancu si a firmei cu sediul la Londra, Balkan Petroleum. Acestia au contribuit decisiv la transformarea echipei (lot, facilitati, conducere tehnica) într-unul care sa poata lupta pentru performanta, iar Timisoara se afla la începutul unui nou drum.

Surse:
www.fcupoli.com
ro.wikipedia.org