CALENDAR

Nasterea unei legende
2006-09-30 17:36:00

Articol aparut in "Regele Fotbal de Timis" In 1919, urmare a Primului Razboi Mondial, încheiat în anul anterior, partea de est a Banatului, si, o data cu ea, principalul oras al acestui teritoriu, Timisoara, a intrat în componenta României. La 11 noiembrie 1920, prin decretul nr. 4822, regele Ferdinand I al României aproba înfiintarea primei institutii de învamânt superior din Timisoara, Scoala Politehnica, a carei inaugurare va avea loc peste câteva zile, la 15 noiembrie. De-a lungul anilor, unitatea îsi va schimba numele în Institutul Politehnic (1948-1970), Institutul Politehnic Traian Vuia (1970-1991), Universitatea Tehnica(1991-1995), Universitatea Politehnica (din 1995). Primul rector al institutiei, marele savant matematician Traian Lalescu , era si un mare iubitor de sport. Fusese, în 1916, primul presedinte al Sporting Club Universitar Studentesc Bucuresti (ulterior Sportul Studentesc), iar în acea perioada era membru în Comitetul Central al FSSR (forul conducator al sportului românesc). El a initiat si înfiintarea unei grupari sportive a Scolii Politehnice. Astfel ca în toamna aceluiasi an, dupa discutii purtate la restaurantul Palace (cel din centru, purtând si acum acest nume, dar aflat momentan în renovare), alaturi de prof. Victor Vlad , studentul Ioan Zaganescu, Vartolomeu Barbat, avocatul dr. Petric si viitorii jucatori ai echipei, Neamtu, Rosca si Vancu , se ia decizia constituirii unei noi asociatii sportive: Societatea Sportiva Politehnica Timisoara. Pe scurt, SS Poli, “Poli” devenind, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea si fotbalul timisorean. Culori, alb-negru, tipic studentesti . La început, doar cu sectie de fotbal. O delegatie a studentilor merge în audienta la primarul orasului, Stan Vidrighin, solicitând ajutor material, dar nu îl obtine. Însa prefectului judetului, dr. Coste, a oferit 80.000 lei tinerilor entuziasti, pentru echipament. Prima conducere a clubului a fost alcatuita din Victor Vlad (presedinte) si Ioan Zaganescu (vicepresedinte) . Formata, cel putin la început, exclusiv din studenti, echipa va începe sa activeze în primavara anului urmator, 1921.

Prima mentionare în presa

Desi decizia înfiintarii fusese luata în toamna lui 1920, iar gruparea activa deja de câteva luni bune, SS Politehnica s-a constituit statutar abia la 4 decembrie 1921. De aici si obisnuita confuzie care se face în privinta anului înfiintarii echipei, deseori aparând, eronat, 1920 (inclusiv pe siglele clubului de-a lungul anilor si pe una dintre variantele actualei sigle oficiale a lui Poli ), anul oficial al înfiintarii fiind 1921. La 3 aprilie 1921, revista “Stadion”, editata de filiala banateana a FSSR (forul conducator al sportului românesc din acea vreme), scria: “Studentii de la Politehnica Timisoara fiind hotariti a îngriji si de educatia lor fizica, vor înfiinta în curând clubul lor sportiv dupa modelul colegilor lor din Bucuresti. Sustinatorul acestei miscari este d. Traian Lalescu, directorul Scoalei Politehnice, care este si membru în comitetul central al F.S.S.R.”. Mai mult ca sigur, aceasta este prima mentionare a gruparii în mass-media.

A doua echipa româneasca a orasului

Poli a aparut într-o perioada în care legea în fotbalul timisorean o faceau în principal Chinezul si CAT, prima fiind chiar cea mai buna echipa româneasca a acelor ani. Dupa Unirea, aparuta în 1920, Poli era a doua echipa timisoreana “româneasca”, întelegând aici ca era formata în principal din jucatori de nationalitate româna. Lucru explicabil, având în vedere ca pâna in urma cu foarte putin timp Timisoara facuse parte din Austro-Ungaria (pâna în 1918), între 1918-1919 fiind capitala unui stat efemer, Republica Banateana si abia din 1919 apartinând României. Spre deosebire de alte grupari din oras, din acei ani, precum Chinezul (echipa maghiara), CAT, Kadima (echipe evreiesti), Rapid (echipa germana). Cu siguranta ca Poli a fost afiliata la FSSR (forul conducator al sportului, si implicit al fotbalului, românesc din acea vreme, federatia de fotbal înca neexistând) chiar din 1921, deoarece în acel an va participa deja, cum vom vedea, la competitii oficiale. Primul sediu al clubului se pare ca a fost la... Restaurantul Palace din oras, local unde s-au bazele echipei.

Primul campionat

Fara antrenor, alcatuita din studenti si elevi, Poli a început sa activeze în primavara anului 1921. Primul teren propriu a fost Patria din Timisoara, teren pentru care echipa a platit chirie. Nu stim unde se afla acest teren, dar cu siguranta ca el astazi nu mai exista. Nu stim, de asemenea, care a fost primul meci (mai mult ca sigur, amical, adversara fiind tot o echipa timisoreana) sustinut de Poli. Formatia studenteascaa jucat primele meciuri oficiale în a doua jumatate a anului 1921, înscriindu-se în editia 1921/22 a categoriei a II-a a Campionatului Districtual al Timisoarei. Unele surse ulterioare consemneaza ca Poli a evoluat în acest esalon înca din primavara lui 1921. Fals, din moment ce sistemul de disputare al competitiilor în România era – atunci, ca si acum – toamna – primavara, si e greu de crezut – spre deosebire de zilele noastre, când acest lucru se întâmpla deseori în esaloanele inferioare – ca a fost acceptata înscrierea unei noi echipe doar din retur. Acest esalon, ultimul pe atunci, ar fi echivalentul D3, daca se considera ca turneul final al Campionatului National ar fi D1, iar campionatele districtuale de categoria I ar fi D2. În acea editie a categoriei I a Campionatului Districtual al Timisoarei au participat cinci echipe (Chinezul, CAT, Unirea, RGMT, AVTK, clasate în aceasta ordine), Chinezul calificându-se pentru turneul final al primului campionat cu adevarat national (la care au participat atât echipele din Vechiul Regat cât si cele din teritoriile alipite României dupa Primul Razboi Mondial) si devenind campioana nationala.

Sursa: www.fcupoli.com